1

The Adjustment Bureau - Kader Ajanları (2011)

Kadere inanır mısınız? Ne yaparsanız yapın kaderin çizdiği yoldan çıkamayacağını düşünenler vardır. Bir de kaderinin kontrolünün kendinde olduğunu düşünenler. Ben ikisinin arasında bir yerdeyim sanırım. Hayatımızda alternatif yollar olduğunu ve kaderimizin kontrolünün kısmen elimizde olduğunu düşünürüm.

Kader Ajanları filmi ise kontrolün elimizde olmadığını söylüyor bizlere. Başkan (diğer deyişle Tanrı) insanların iradesine güvendiğinde insanlar dünyanın çivisini çıkarıyorlar. Bu nedenle bir takım adamlar, daha doğrusu ajanlar işlerin rotasından sapmamasını sağlıyorlar.

David Norris senato adayı başarılı bir adam. Bazı aksilikler sonucu seçimleri kaybettiği gün bir kadınla, Elise ile tanışıyor. Tesadüfler ikisini tekrar biraraya getirdiğinde ise kader ajanları olaya el koyuyor. David'in rotasından sapmaması için Elise ile birlikte olmaması gerekiyor. Ama David kadere meydan okumaya epey istekli. Onun kaderi ile savaşını izliyoruz film boyunca.

David rolünde Matt Damon'ı, Elise rolünde ise Emily Blunt'i izliyoruz. Son yılların başarılı isimlerinden olan ikilinin kimyası tutmuş. Ekranda sırıtmıyorlar. Bu da ikisine odaklanan film için büyük avantaj.Yan rollerde izleme şansı bulduğumuz Michael Kelly ve Terence Stamp filmin diğer göze hoş gelen ayrıntıları.

Yönetmen koltuğunda Bourne serisinin son filmi The Bourne Ultimatum'un senaristliğini yapan George Nolfi oturuyor. İlk sinema filminin senaryosu da yine kendisi tarafından yazılmış. Philip K. Dick'in kısa hikayesi "Adjustment Team"ten uyarlanan film bilimkurgu sevenlere hitap ediyor. Kader kavramı üzerinde düşünmeye yorarken sebep olarak "aşk"ın arkasına sığınması biraz romantizme de kaçıyor tabi.

Thomas Newman'ın imzasını taşıyan film müziklerinin sayesinde temposundan bir şey kaybetmeden kendini izlettiren, kader, özgür irade gibi kavramlar üzerine düşündüren, oyuncu kadrosuyla göz dolduran başarılı bir film sizi bekliyor. Buram buram bilimkurgu kokmayan bir tür örneği izlemek istiyorsanız iyi bir seçenek. Herkese iyi seyirler...
Filmin soundtrack incelemesi O(S)Tobüs'te...

The Adjustment Bureau - Kader Ajanları (2011)

0 yorum:

Yorum Gönder